Learn how to use Google Adwords. A detailed tutorial for beginners and experienced and also learn SEM strategies & Tips from here.

Tuesday, 10 October 2017

(UPDATED) TOP 100 SEO Interview Questions & Answers 2017

SEO Interview Questions and Answers Pdf


1) What is SEO?

Ans: In simple words, SEO or Search Engine Optimization denotes to any activity performed for the improvement of Search Engine rankings of websites, products, services or other content. It shows unpaid results which is also referred to as “free”, “organic”, “natural” or “earned” results.

seo interview questions


2) Importance of SEO?

Ans: The importance of SEO starts with the desire of the companies to gain more traffic for their websites. The ranking over search engines matter because users pay more heed to the first 5 searches on Google. Moreover, the users tend to trust Google’s refined search results because they consider these searches to be more authentic and specific.

3) What is a Search Engine?

Ans: A search engine is a web-based software system which is developed to search and locate relevant information on the World Wide Web. Search engines generally answer the queries entered by the users and give them a list of search results.

4) Name of a few search engines?

Ans: The names of some search engines are- Google, Bing, Yahoo!, Baidu, DuckDuckGo and Yandex.

5) Who are the Founders of Google?

Ans: The founders of Google are Larry Page and Sergey Brin.

6)  In which year was Google founded?

Ans: Google was founded on 4th September, 1998.

7) What is World Wide Web?

Ans: The World Wide Web (WWW) or the Web, which was invented by Tim Berners-Lee in the year 1989, is an information system of internet servers containing webpages where specially formatted documents and resources, supported by Hypertext Transfer Protocol or HTTP, can be located by Uniform Resource Locators (URLs) with other hypertext links.

8) What is a Domain?

Ans: On the internet, the domain is simply a part of the network address and acts as a descriptor for websites. It includes email addresses, website addresses and addresses of Internet Protocols such as SSH, IRC and FTP.
For example, in www.mytasker.com, mytasker is the domain.

9) What is domain extension?

Ans: Domain extension refers to the notation found at the end of web addresses. The extension is used to specify a country code or any web category. For example, .edu is a domain extension to specify educational institution as the web category.

10) What is a website?

Ans: A website contains a collection of web pages or formatted documents that can be accessed over the Internet. Websites are generally identified with domain names or web addresses.
For example, if you type the web address www.mytasker.com over the internet, it would take you to the home page of the actual website.

11) What is a Web server?

Ans: A web server is a computer program with an IP address and domain names that display web pages to users when requested. Web server accepts and processes requests sent via HTTP.
For example, when you enter the URL ‘mytasker.com/blog’ over the web browser, request is sent to the web servers which bear ‘mytasker.com’ as the domain name.

12) What is Web Hosting?

Ans: Web hosting refers to any service providing space for websites over the Internet. Web host enables your website to be viewed by others via modem or network by making space over its server.
There are different kinds of web hosting services available today which are used as per the needs and requirements of the web developers.

13) What is Crawling?

Ans: Crawling or web crawling refers to an automated process through which search engines filtrate web pages for proper indexing.
Web crawlers go through web pages, look for relevant keywords, hyperlinks and content, and bring information back to the web servers for indexing.
As crawlers like Google Bots also go through other linked pages on websites, companies build sitemaps for better accessibility and navigation.

14) What is Indexing?

Ans: Indexing starts when the crawling process gets over during a search. Google uses crawling to collect pages relevant to the search queries, and creates index that includes specific words, or search terms and their locations.
Search engines answer queries of the users by looking up to the index and showing the most appropriate pages.

15) What are incoming links?

Ans: Inbound Links, also known as incoming links or backlinks, refer to the hyperlinks present on a third-party web page that directs users to your web page only.
Inbound links can be based on both text and graphics. However, textual inbound links are more useful in drawing greater traffic and improving the PageRank level of any webpage.

16) What is an outgoing link?

Ans: An outbound link is a hyperlink that points at a targeted or external domain and is different from the links present on the Source domain. For example, if you provide links of other third-party web pages on your website, those would be external links to your site.
Outbound links bear great importance in SEO as they provide your web pages with more quality and value for the search engine ranking. Google search engine counts outbound links as third-party votes which improve the ranking of your web page.

17) Why are backlinks important in SEO?

Ans: From the perspective of SEO, there is a difference between backlinks and quality backlinks.
For Google search, random backlinks do not offer any help. Google assesses the quality of the backlinks present on a webpage with the relevancy found in the content of both the web pages.
The higher is the relevance between the original content and backlink content, the greater becomes the quality of the backlinks.

18) What are the most important Google ranking factors?

Ans: According to Andrey Lipattsev, the Search Quality Senior Strategist at Google, the top 3 ranking factors affecting the search engine algorithm of Google are:
#1 Content
#2 Backlinks
#3 RankBrain

19) What is robots.txt?

Ans: Robots.txt is one way of telling the Search Engine Bots about the web pages on your website which you do not want them to visit.
Robots.txt is useful for preventing the indexation of the parts of any online content that website owners do not want to display.
IF you  want to block all search engine robots from crawling your website, just put the follow code:
User-agent: *
Disallow: /
IF you  want to block Google from crawling your website, just put the follow code:
User-agent: Googlebot
Disallow: /
It is important to decide the location of Robots.txt very carefully, or else errors might occur while displaying the website.

20) What is HTML Sitemap?

Ans: An HTML sitemap comprises of one single HTML page that bears the links of all the web pages of any specific website. This sitemap holds the foundation of all web pages of any website.
HTML sitemap contains all formatted text files and linking tags of any website. It is particularly useful when you have a large website with multiple web pages, because it helps you to improve the navigation of your website by listing all the web pages in one place in a user-friendly manner.

21) What is XML Sitemap?

Ans: XML or Extensible Markup Language is primarily created to facilitate the functionality of the search engines.
A good XML sitemap informs the search engines about the number of pages present on a specific website, the frequency of their updates and the time of the last modifications performed on them, which helps in proper indexing of the website by the search engines.

22) What is Pigeon Update?

Ans: Google have released this algorithm to provide more relevant results in Google Local Results. The algorithm considers other traditional web search signals as crucial factors for local ranking. This algorithm name was coined by “Search Engine Land”.

23) What is Pirate 2.0 Update?

Ans: This update was released to target the websites which distribute the pirated material like pirated movies, software and other copyright material. Most of the torrent sites, online movie distribution sites were hit with this update.

24) What is RainBrain Algorithm?

Ans: Rank Brain is an artificial intelligence (AI) software program used to help process search queries. Google announced about this update in October 2015. RankBrain uses artificial intelligence to process large amount to data and convert the data in a format which can be interpreted by Google Machine learning systems.

25) What is Penguin 4 Update? 

Ans: Google has made the Penguin algorithm integrated with their core algorithm and it works in real time. This announcement was made in Sep 2016 by Google. Also, this update was planned to released in Phases, So in September end and October beginning, Google launched 2 phases of this update.

26) What is important on page techniques? 

Ans:

  • Unique title with relevant keyword
  • Search engine friendly URLs
  • Proper meta description tag
  • Using heading in proper order
  • High-quality content with keyword density
  • Structured data in page
  • Social Sharing
  • Internal linking
  • Latent semantic keywords
  • Schema integration 

27) What is the optimal length of the Title Tag?

Ans: 55-60 characters is the optimal length of the title.

28) What is Meta Description, Is meta description used for Ranking the page? 

Ans: The Meta description is the two line summary displayed in SERP. Generally, the description is 155 chars, but more characters the automatically truncated by Google.  The keywords in meta description are used in ranking purpose [Google updated this in Sep 2009 that it do not use meta description for ranking]  but proper meta description will improve the Click through rate (CTR) for the page.

Meta Description Code:

<meta name=”description” content=”Write the brief summary of the page and explain precisely about the page” />

29) Is Meta keywords tag important for SEO?

Ans: No, this tag is not used by any search engines for ranking purpose. In 2008 Google announced this tag is used in their ranking factors. But as per analysis, we can see that most of the popular websites still use this tag. So it is better to use this tag with relevant keywords.

39) What is Schema? 

Ans: The schema is a markup code which provides more useful information to users on SERP’s. This project is supported by Google, Yahoo, Bing and Yandex. This is also called as Structured Data or Rich Snippets.

40) What are common types of Schema’s used in websites?

Ans: The most commonly used schema codes are as follows


  • Video Schema
  • Aggregate Reviews
  • Person information
  • Events
  • Single review
41) What is Directory Submission?


Ans: Directory submission in SEO relates to the listing of any web address or site with the relevant details over various web directories under a specific category.
Directory submission performs the same function as phone directory and increases the popularity of websites with greater online exposure. Directory submission can be both free of cost and paid.


Search Engine Optimization Questions and Answers Pdf download::